Den här informationen gäller alla som gör e-postutskick, oavsett om man gör stora eller små utskick, är ett företag, myndighet eller en liten förening.
Google, Microsoft, Amazon och flera andra epostoperatörer har de senaste månaderna börjat tillämpa de nya riktlinjerna för e-post mer strikt. Det gäller speciellt spamanmälningar. Att ha för många spamanmälningar ser de mer allvarligt på än för hög studsfrekvens eller många avregistreringar. De tar inte heller hänsyn till om spamanmälningen är ”felaktig”, dvs om den görs av misstag.
Högst 0,1% spamanmälningar (1 av 1000 mejl)
Andelen spamanmälningar vid ett utskick bör vara högst 0,1% och får aldrig överstiga 0,3%. Dvs om man skickar ut 1000 mejl bör man inte ha mer än 1 spamanmälning och under inga omständigheter får man ha fler än 3 spamanmälningar per 1000 mejl. Överstiger man gränsen 0,3% så får man först en varning och om inte antalet spamanmälningar snabbt minskar så blir man avstängd och kan inte skicka ut fler mejl.
De vanligaste orsakerna att du blir spamanmäld
De vanligaste orsakerna att man blir spamanmäld när man skickar ut legitima mejl (mejl som mottagarna vill ha) är:
Klicka här för att se de vanligaste orsakerna
– En avregisteringslänk saknas. Om mottagaren inte hittar en avregistreringslänk i mejlet så klickar personen på spamanmälningsknappen istället. Tidigare har inte detta spelat så stor roll i praktiken, men nu med den låga gränsen på max 3 anmälningar per 1000 mejl så är det här något som måste åtgärdas omgående om en avregistreringslänk saknas. Det bör även tilläggas att man enligt GDPR måste ha en tydlig avregistreringslänk i sina mejl.
(Se även detta tips.)
– Det finns en avregisteringslänk, men den syns inte så bra. Många brukar ha ett mindre teckensnitt för texten i sidfoten, vilket är ok. Det man dock får tänka på är att länken till en avregistrering bör synas tydligt, om den är placerad där. Annars väljer folk att klicka på spamknappen istället. Vill du ha en extra tydlig avregistreringslänk så kan du överväga att ha en visuell knapp för detta. Kanske tillsammans med en knapp för adressbyte.
– Länk för adressbyte saknas. På samma sätt så kan det bli en spamanmälan om mottagaren inte direkt hittar hur han/hon ska göra för att ändra sin mottagaradress.
(Se även detta tips.)
– Avregistreringslänken ligger längst ner i ett stort mejl. Om du har ett mejl med mycket text och bilder och avregistreringslänken ligger längst ned, ökar risken att mottagare klickar på spamknappen istället för avregistreringslänken när de vill göra en avanmälan. Detta eftersom många inte orkar skrolla ned utan väljer den snabbaste lösningen. För att motverka detta är en idé att placera avregistreringslänken högst upp eller placera nyhetsbrevet i en bifogad PDF.
– Det finns en avregisteringslänk, men den öppnar ett mejlprogram. Det är legalt och acceptabelt att göra så, men en del personer föredrar att klicka på en länk till ett riktigt avregistreringsformulär istället för att skicka e-post. Men mycket beror på vilken kontakt du har med dina läsare och hur väl ni ”känner” varandra.
– Okunskap hos mottagaren. Många mejlmottagare vet inte att det är skillnad på en avregistrering och en spamanmälan. De väljer bara den lösning de tycker är snabbast, utan att fundera så mycket mer på detta. För att motverka detta kan det vara en bra idé att informera dina mottagare hur de ska göra när de vill avsluta en prenumeration.
– ’List-Unsubscribe’ saknas. Som ett komplement till den vanliga avregistreringslänken bör man alltid ha funktionen ’List-Unsubscribe’ aktiverad. Den placerar automatiskt en avregistreringslänk strax ovanför mejlet, och visas direkt av mejlklienterna. Skickar du stora mängder mejl så är det ett krav från bl.a Google m fl att du använder denna funktion.
– ’List-Unsubscribe’ finns, men alla avregistreringar hanteras inte.
Avregistreringar via ’List-Unsubscribe’ kan komma på två sätt. Antingen som en vanlig avregistrering eller så kommer det ett speciellt avregistreringsmejl. Avregistreringsmejlet skickas till en e-postadress som du angett och när ett sådant mejl anländer bör du avregistrera e-postadressen i mejlet omgående.
Andra orsaker till att man kan bli spamanmäld
I slutändan är det alltid mottagaren som avgör om ett mejl är spam eller inte. Så det kan vara bra att tänka på nedanstående:
Klicka här för att se några andra orsaker
– Är din mejl tillräckligt anpassat efter mottagarens intressen? Att anpassa innehållet efter mottagargruppen är viktigt för att mottagarna inte ska se mejlen som skräppost och sedan kanske göra en spamanmälan.
– Skickar du ut samma mejl upprepade gånger? Att variera utformning och innehåll i mejlen minskar risken att mottagarna ser dina mejl som spam.
Vanliga andra orsaker att mejl blir spamklassade
Ett mejl kan bli spamklassat även utan åtgärder från mottagarna. Exempelvis på grund av följande orsaker:
Vanliga andra orsaker till spamklassning
– Din avsändare saknar rätt SPF/DKIM/DMARC-inställningar. Om de här inställningarna inte är rätt så kommer en stor andel av mejlen som skickas att hamna i mottagarnas skräppostmappar eller tas bort direkt av mottagande e-postservrar. Läs mer i denna artikel.
– Du skickar ut för fort. Det är bättre att skicka ut mejlen långsamt då många mejl på kort tid från samma avsändare kan ses som spamning av vissa skräppostfilter. I MultiMailer kan du använda pausfunktionen för detta.
– Många med samma domän. Skickar du ut mejl till väldigt många med samma domännamn kan vissa filter reagera negativt på detta. Det här gäller både företagsdomäner och vanliga webb/eposttjänster (t.ex gmail.com och outlook.com). Vill du snabbt se hur många av samma domän som du har i en mejlinglista kan du använda MultiMailers domänfunktion till detta. För att hantera listor med många adresser med samma domännamn rekommenderar vi er att skicka mejlen långsammare (med hjälp av MultiMailers pausfunktion).
– För stora utskick. Du gör för stora utskick. Det är ofta bättre att dela upp utskicket i mindre delutskick, och om möjligt skicka dem på olika dagar.
– Du skickar ut för ofta eller för sällan I regel är ett månatligt nyhetsbrev det bästa. Gärna i kombination med informationsmejl och några kampanjmejl per år.
– För många e-poststudsar. Du får inte ha för många e-poststudsar, annars börjar spamfilter reagera negativt. Andelen e-poststudsar bör vara under 5%. Läs mer i dessa blogginlägg:
> Så ser du vilken studsfrekvens du har i MultiMailer
> Så hanterar du studsar som uppstått pga spamklassning mm
– Upprepade utskick till mottagare som inte öppnar mejlen. Skickar du om och om igen mejl till mottagare som aldrig öppnar mejlen, upptäcker spamfilter detta, och kan reagera negativt. Har du sådana mottagare, kan du överväga att plocka bort dem från dina mejlinglistor.
Vitlistning
Ett sätt att säkerställa att dina mejl verkligen når mottagarnas inkorgar är att be dem eller deras organisation att vitlista din avsändaradress. Vill dem ha dina mejl så går det ofta bra. Man får tänka på att många större organisationer (stora företag, myndigheter, kommuner, skolor mm) får väldigt mycket skräppost så deras filter är i regel väldigt strikt inställda. Men genom att be att bli vitlistad kan du försäkra om att just dina mejl når fram.
Mer information
Vill du ha mer information om ovanstående, kontakta gärna oss på 070-397 14 91 eller
support@samlogic.se.