15 tips som minskar antal studsar vid utskick av nyhetsbrev

 
e-post
 
Om du skickar nyhetsbrev till dina kunder via e-post så har du säkert märkt att vid varje e-postutskick så kommer ett antal nyhetsbrev i retur. De "studsar" tillbaka. Detta beror ofta på att vissa e-postadresser inte är giltiga eller att mottagarens e-postserver inte kan ta emot ditt nyhetsbrev av någon anledning (kan vara av temporära eller permanenta skäl). Detta är ett problem som brukar växa med tiden och öka i takt med antal e-postadresser som man lägger till sina utskickslistor.

En vanlig orsak till varför e-postadresser är ogiltiga är att personen bytt arbetsplats eller bytt internetoperatör. En annan orsak kan vara att e-postadressen redan var ogiltig när den angavs första gången, t.ex via ett registreringsformulär på internet. Ibland är felen av temporär art och då kan det bero på att e-postkontot (mejlboxen) är full eller att e-postservern är temporärt nere. Även spamfilter kan ibland generera e-poststudsar ifall ditt e-postutskick blir klassificerat som spam.
 
Ska du uppnå optimalt resultat med dina utskick är det viktigt att du har så giltiga och aktuella e-postadresser som möjligt. Genom att aktivt hantera och reducera antal studsar så kan du uppnå många fördelar:
 
- Snabbare e-postutskick och lägre utskickskostnader eftersom färre mejl skickas i onödan.
- Du skyddar din domäns rykte.
- Risken att dina nyhetsbrev klassas som skräppost minskar.
- Fler kunder får din e-post och därigenom kan du få ökad försäljning.
- Minskad belastning på både din och andras e-postservrar.
   
   
15 tips som ger dig färre studsar vid e-postutskick
 
Här nedan får du 15 tips som kommer att hjälpa dig att göra dina e-postutskick mer effektiva genom att reducera antal e-poststudsar och se till att dina utskickslistor är i gott skick.

Städning
1. Städa och uppdatera dina utskickslistor regelbundet
 
Ta som vana att gå igenom dina e-postlistor då och då. Sök efter felaktiga e-postadresser, ogiltiga domännamn och felstavningar. En vanlig felstavning är att folk kastar om bokstäver i e-postadressen, t ex skriver "teila.com" istället för "telia.com". En annan vanlig felstavning är att folk skriver in komma istället för punkt.


2. Uppmana dina kunder att uppdatera sina kontaktuppgifter
 
När dina kunder genomför ett köp via din webbsajt, registrerar sig för ditt nyhetsbrev eller på annat sätt registrerar sig på din webbsajt, så kan du uppmana dem att verifiera och uppdatera sina kontaktuppgifter; särskilt e-postadressen.


3. Använd brev eller telefon för att uppdatera kontaktuppgifterna
 
Om du har tillgång till postadresser eller telefonnummer till de kunder/nyhetsbrevsprenumeranter som har ogiltiga e-postadresser så kan du kontakta dem via brev (skicka t.ex ett vykort) eller via telefon för att erhålla deras korrekta e-postadresser. Detta kan ta lite tid men är ofta värt besväret för att dina utskick ska bli lyckade. Och att kontakta sina kunder regelbundet förbättrar dessutom kundrelationen.
 
www.multimailer.se Informationsfilm om MultiMailer. Klicka för att starta filmen. MultiMailer
 
4. Övervaka mottagningsfrekvensen per domän
 
När du genomfört ditt e-postutskick så kan du föra statistik över hur många studsar (returer) du får på de vanligaste domänerna såsom outlook.com, hotmail, gmail, telia, bredband mm. Om någon avviker från de övriga eller om antalet studsar ökar plötsligt så finns det risk att du blivit svartlistad eller att dina nyhetsbrev filtreras bort.
Studs

5. Ta bort e-postadresser som studsar flera gånger i rad
 
Ibland kan det komma en enskild studs från en e-postadress av tillfälliga orsaker, men fortsätter samma e-postadress att studsa gång på gång, så bör du ta bort e-postadressen från utskickslistan och även spärra e-postadressen från att få fler mejl från dig. Det finns en viktig sak att tänka på om man har många studsande e-postadresser och det är att detta påverkar spamfilters omdöme om dig och vill det sig riktigt olyckligt, kan detta leda till ännu fler studsar, men då från fullt fungerande e-postadresser.
 
Andelen studsande e-postadresser i en utskickslista bör aldrig överstiga 5%. Helst bör man ligga på under 3%. Det ser spamfiltren som en normal andel.


6. Övervaka svartlistor
 
Kontrollera regelbundet att du eller din internetoperatör (ISP) inte har hamnat på någon av de största databaserna för spam och svartlistor. Kontrollera både den e-postserver du använder för att skicka ut och det domännamn du använder som avsändare. Du kan kontrollera dem bl.a hos SpamCop och Email Reputation Service. Den sistnämnda tjänsten tillhandahålls av Trend Micro. IP-adresser för din e-posterver och ditt domännamn kan du få fram via sajten Site24x7.
 
Observera att du ofta inte får någon studs i retur om du svartlistats trots att ditt e-postmeddelande inte har levererats.


7. Övervaka och lär dig hur spamfilter fungerar
 
Lär dig hur de vanligaste skräppostfiltren fungerar. Genom att lära dig hur de "tänker" så lär du dig att undvika att lägga in sådant i dina nyhetsbrev som skräppostfilter betraktar som tecken på spam. En sak som är bra att känna till är att vissa skräppostfilter kan alstra en falsk studs i syfte att lura dig att tro att e-postadressen har upphört att fungera.


8. Ta bort adresser som orsakar falska spamlistningar
 
Dessa adresser är ofta inlagda av ren illvilja. Exempel på detta är e-postadresser som heter abuse@somedomain.com, postmaster@somedomain.com eller nospam@antispam.net. Upptäcker du sådana e-postadresser i din e-postlista bör du ta bort dessa omedelbart.


9. Testa dina nyhetsbrev
 
Det bästa sättet att undvika många e-poststudsar är att testa dina e-postadresser innan du gör ett e-postutskick. Jo, det är faktiskt möjligt. Exempelvis företaget emailhippo.com erbjuder en tjänst där de kan validera (kontrollera) dina e-postadresser och du får då en rapport över vilka e-postadresser som fungerar och vilka som inte fungerar. I de fall e-postadresserna inte fungerar får du även veta felorsak.

Studsar

10. Ha inte för hög utskickshastighet till samma domän
 
Ha inte för hög utskickshasighet till samma domän. Detta gäller speciellt e-posttjänster som Gmail och Outlook, men även stora företag och kommuner och myndigheter. Du riskerar annars att trigga igång deras anti-spamfilter och då kan dina mejl börja studsa. Läs mer i detta blogginlägg.


Uppvärmning
11. Värm upp först om det är första gången du skickar
 
Skickar du för första gången med en specifik avsändare eller skickar för första gången till en grupp med e-postadresser, värm upp avsändaren/listan först. Annars kan du dra på dig studsar i onödan. Vad en uppvärmning är och hur det går till förklarar vi i denna artikel


12. Lär dig hur din e-postserver / e-postleverantör hanterar e-poststudsar
 
Se till att skaffa dig grundläggande kunskaper om hur din e-postserver / e-postleverantör hanterar e-poststudsar. Lär dig även att skilja på hårda och mjuka studsar (se definition längre ned).

Domäninställningar
13. Säkerställ att dina domäninställningar är korrekta
 
Se över dina domäninställningar. Se speciellt över inställningarna för SPF, DKIM och DMARC. Felaktiga inställningar här kan påverkar leveransbarheten för dina mejl och alstra många onödiga studsar. Läs mer i denna artikel på vår hemsida.


14. Övervaka förändringar bland de största internetoperatörerna
 
Läs gärna nyhetsbrev och tidningar som övervakar IT-branschen. Efter sammanslagningar, uppköp, finansiella problem eller andra problem så kan många användare av den aktuella internetoperatören (ISP) överväga att byta operatör och domännamn. Gör ett riktat e-postutskick till dem som har det aktuella domännamnet i sin e-postadress och fråga om de vill uppdatera sin e-postadress och andra kontaktuppgifter.


15. Använd lämplig mjukvara för att hantera e-poststudsarna
 
Oavsett hur väl du underhåller dina utskickslistor så kommer det att komma studsar ibland. Har du väldigt små utskickslistor kan du ofta hantera studsarna manuellt, men har du lite större utskickslistor så blir en manuell hantering väldigt tidskrävande och i vissa fall helt omöjlig. Då är det bättre att använda en till uppgiften lämplig mjukvara som sköter detta automatiskt åt dig.
 

 
Definition av "hårda" och "mjuka" studsar


Hårda studsar
En "hård" studs är ett mejl/nyhetsbrev som kommit i retur till avsändaren och är permanent olevererbart. Orsaken kan vara en felstavad e-postadress, adressaten har bytt e-postadress eller att domänen har upphört att existera.
 
Mjuka studsar
En "mjuk" studs är ett mejl/nyhetsbrev som är temporärt olevererbart. Orsaken kan vara att mottagarens e-postkonto är fullt, e-postservern är nere eller överbelastad, mejlet är för stort eller att mottagaren har övergett e-postkontot.
 

Not. Förkortningen ISP som nämns i artikeln är en förkortning för Internet Service Provider.
    
Vill du ha fler tips?
 
Om du vill ha fler liknande tips så kan du följa oss på Facebook eller Twitter. Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa vår blogg. Du hittar fler artiklar på denna sida.
Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter Besök vår videokanal på YouTube
 

Relaterad produktinformation:
SamLogic MultiMailer  -  validerar e-postadresser & hanterar studsar automatiskt vid utskick av nyhetsbrev
  
En tidigare version av artikeln finns som en utskrivbar PDF också.

Öppna PDF-dokument
SamLogic
Skriven av: Anders Persson Español   English