Så förhindrar du att dina mejl hamnar bland skräppost

Skräppost
Varför hamnar e-post så ofta i skräppostmappen?
 
Tidigare var det här inget större problem men i kampen mot skräppost så tillämpar de stora e-postleverantörerna, som t.ex Google Gmail och Microsoft Outlook, allt striktare regler för att bedöma vilka e-postmeddelanden som ska hamna i mottagarnas inkorgar. Och uppfylles inte deras krav så hamnar mejlen antingen i skräppostmappen eller så raderas de.

På senare tid har de här kraven även börjat tillämpas av mindre e-posttjänsteföretag och av mjukvara som hanterar e-post på e-postservrar. I första hand påverkas de som skickar större mängder e-post, men även de som skickar lite kan påverkas av de nya striktare reglerna.

Och för att göra saken ännu värre så visar färska undersökningar att många inte kollar sin skräppostmapp regelbundet. Med tanke på att du säkert lägger ner mycket tid på att skapa "perfekta mejl" så kan allt gå till spillo om dina prenumeranter inte får en chans att se mejlen. Det är därför helt avgörande att hålla koll på din e-postleverans och se till att dina e-postmeddelanden verkligen hamnar i mottagarnas inkorgar.
 
Tre faktorer som avgör om dina mejl når inkorgen
Varje mejl som du skickar går igenom en mängd leveranshinder innan den når sin destination. Tre huvudfaktorer som påverkar om mottagarna får din e-post i sin inkorg eller inte är:

Infrastruktur: Dina inställningar för autentisering och identifikation.
 
Rykte: Mottagande servrars betyg på din avsändardomän och IP-adresser.
 
Innehåll: Vad ditt meddelande innehåller och hur dina prenumeranter har reagerat på det tidigare.

Om du har problem med att dina mejl inte hamnar i inkorgen i samma omfattning som tidigare så är du inte ensam. Faktum är att undersökningar visar att 70% av e-postmeddelandena har minst ett skräppostrelaterat problem som kan hindra dem från att nå inkorgen.
 
Hur du löser de här problemen
Här är några saker du kan göra för att undvika att dina mejl hamnar i skräppostmappen:
  
  
1. Använd rätt infrastruktur för e-postautentisering
 
Även om du tidigare sett till att dina tekniska inställningar för din avsändare är rätt (t.ex med tjänsten MultiMailer Konfigureringstjänst) så är de tekniska inställningarna alltid det första man bör kontrollera. E-postautentiseringen informerar mottagande e-postservrar att de mejl du skickar kommer ifrån dig och inte från någon annan. Även om de här inställningarna vanligtvis är sådana som man bara behöver ställa in en gång, så kan det ibland ske förändringar när webbhotellen gör uppdateringar eller blir uppköpta. Därför är det bra att dubbelkolla de här inställningarna.

Det finns tre viktiga autentiseringsmetoder tillgängliga, som vi rekommenderar er att använda:

SPF (Sender Policy Framework):
Tillåter en domänägare att ange vilka domännamn och IP-adresser (vilka e-postservrar) som kan skicka e-post för deras räkning. Underlättar för e-postmottagarnas servrar att kontrollera att mejlen kommer från dig.
 
DKIM (Domain Keys Identified Mail):
Gör det möjligt för dig att ta ansvar för din e-post som en del av autentiseringsprocessen genom att matcha en offentlig och privat nyckel, som en digital signatur.
 
DMARC (Domain Message Authentication & Reporting Conformance):
Skyddar en domän från att användas i nätfiske och spoofing genom att definiera hur mottagarnas e-posttjänster ska hantera e-postmeddelanden som misslyckats med en autentiseringskontroll.

Det finns också en extra fjärde metod, men den är frivillig att använda. Den påverkar inte framkomligheten för mejl på ett direkt sätt (som ovan nämnda autentiseringsmetoder), men kan ha en positiv indirekt inverkan:
 
BIMI (Brand Indicators for Message Identification):
Gör det möjligt att visa en grafisk avsändarlogotype bredvid dina mejl i inkorgen efter att autentiseringen är klar.
 
Vad händer om du inte har autentiserat dina e-postmeddelanden?
Om du inte har autentiserat dina e-postmeddelanden på ett korrekt sätt (med SPF, DKIM och DMARC) så finns det en risk att dina mejl antingen hamnar i skräppostmappen eller inte kommer fram alls. Hur hårda de mottagande servrarna är beror bl.a på hur många mejl du skickar ut. Ju fler mejl, desto tuffare granskning.
SPF, DKIM, DMARC
Gmail (och även Yahoo) införde nya leveransregler i februari 2024, och skickar du mer än 5000 mejl till deras domäner så tillämpar de strikt kontroll av SPF, DKIM och DMARC. Men man ska vara medveten om att deras antispamfilter tittar på SPF, DKIM och DMARC även vid lägre volymer, så saknas dessa inställningar eller om de är felaktiga, då kan mejlen ibland filtreras bort även om du bara skickar hundratal.

Så har du problem med dina mejls framkomlighet så bör du som en första åtgärd se över dina inställningar för SPF, DKIM och DMARC.
 
Så kan du testa att du har rätt SPF, DKIM och DMARC
Det finns ett enkelt sätt att testa om du har rätt SPF, DKIM och DMARC och det är att använda Google Gmail till detta. I detta blogginlägg beskriver vi hur du gör. 
   
  

Läs mer i del 2

Klicka på länken nedan för att läsa del 2 av artikeln:

Del 2 av artikeln 'Så förhindrar du att dina mejl hamnar bland skräppost'
    
    
 
  1 (3)
 
Nästa sida >
 
  
Denna artikel bygger på Litmus-artikeln How to Keep Your Emails From Going to Spam.


 
SamLogic
Skriven & översatt av: Anders Persson